Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΠΕΛΛΑ PRESS - Νόμος του κράτους με 179 NAI είναι πλέον ο εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα

 
Νόμος του κράτους με 179 NAI είναι πλέον ο εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ όχι από τις επόμενες, αλλά στις μεθεπόμενες εκλογές. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ' άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:
Αρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
Αρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
Αρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
Αρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Αρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές και απουσίαζε η Χρυσή Αυγή και ο Αντώνης Σαμαράς.
Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο Γ.Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3.
Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψήφισε το σύνολο των άρθρων.
Διαφοροποιήσεις επί των άρθρων υπήρξαν στο Ποτάμι που ουσιαστικά εμφανίσθηκε χωρισμένο στα «τέσσερα». Oι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν όλα τα άρθρα με τους Γιώργο Αμυρά, Γιώργο Μαυρωντά και Αχμέντ Ιλχαν να ψηφίζουν όμως «ναι» στο άρθρο 1 για ψήφο από τα 17. «Όχι» σε όλα τα άρθρα εκτός του 2 που είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που ψήφισαν «παρών» οι Σπύρος Λυκούδης , Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός. «Παρών» στο άρθρο 3 που είναι η κατάργηση του πλαφόν 3% ψήφισε ο Αχμέντ Λιχάν. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ και σε όλα τα άρθρα.
Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές «ΟΧΙ» ψήφισε σε όλα τα άρθρα ο Χάρης Θεοχάρης, «ΝΑΙ» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος, ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 1 που είναι η ψήφος από τα 17 ψήφισε Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ΝΑΙ» στην ψήφο στα 17 και «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Το ΚΚΕ ψήφισε όλα τα άρθρα εκτος από το 3 που είναι η διατήρηση του πλαφόν 3%.
Ανέβηκαν οι τόνοι
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία υπονοούσε ότι υπήρξαν «παζάρια» της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.Μετά τη λήξη της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Βούτσης κατέβηκε από την έδρα του προέδρου της Βουλής και ανέβηκε στο βήμα, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. «Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε.
Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης λόγο για «σύμπλευση "πολιτικής αλητείας" με τη "δημοσιογραφική αλητεία"» και κάλεσε τη ΝΔ, εάν εννοεί αυτά που λέει, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντιον του «τώρα». «Σας προκαλώ, εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, να καταθέσετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, ή να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η συζήτηση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις, έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής» είπε.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «θα περίμενα ο Πρόεδρος να υπηρετεί το αξίωμα με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση» και διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου